I de første dage af oktober mødtes repræsentanter fra byggebranchen, skolevæsenet, politikere og mange andre til konference om ”Fremtidens skole”, for at diskutere og finde frem til de bedste modeller for, ja, fremtidens skole. Den nye skolereform, som offentligheden mest kender pga. forårets lærerlockout, har været undervejs længe og træder i kraft fra næste skoleår. Der er derfor mange, der har travlt med at få rammerne på plads til alle de nye krav. Skoledagen bliver længere med flere timer og nye læringsformer. Undervisningsmiljøerne skal udvikles, så der er plads til flere hele dagen, og idræt og bevægelse skal prioriteres højere.
Det har sat gang i et sandt byggeboom hos de virksomheder, der har specialiseret sig inden for byggeri af skoler. Dagbladet Licitationen anslog i en artikel den 30. august i år, at kommunerne alene i 2013 kommer til at bruge 2,8 mia. kr. på skolerne. Der er tale om både ombygning, nybygning og renovering, alt sammen for at skolerne kan være forberedt til den nye skolereform. – Arkitekterne har virkelig været forudseende i den her henseende, fortæller salgs- og marketingchef Lars Birk Biller fra virksomheden Skandi-Bo, der er en af de virksomheder, der mærker følgevirkningerne af opsvinget i skolebyggeriet. Arkitekterne har i flere år tegnet skoler, der på magisk vis opfylder alle de nye krav til den moderne undervisning. Nogle af nøgleordne er transparens og fleksibilitet, og det har netop gavnet Skandi-Bo, der fremstiller glasvægge og indvendige glasdøre på værkstedet i Jerslev på Vestsjælland.
Virksomheden har i det seneste års tid udvidet fra 35 til 40 mand, og her glæder man sig over, at det stadig kan svare sig at producere godt håndværk i Danmark. Det skyldes ikke mindst, at virksomheden kan fremstille glaspartier, der kan modstå de skrappeste brandkrav, hvilket naturligvis er en forudsætning for at kunne levere til skolebyggerier. Skandi-Bo har i øjeblikket ordrer i gang til otte større skolebyggerier og en række mindre.
Nutidens skolebyggerier er bæredygtige byggerier, hvor arkitekterne udfolder stor kreativitet med integration af solceller, grønne tage, genbrug af regnvand og meget mere. Glas bruges også mere og mere både som udvendige og indvendige vægge, fordi man hermed kan spare meget el ved at få dagslyset helt ind i bygningerne. – Vi bruger meget glas i vores løsninger, fordi lysindfaldet er et af de vigtigste elementer, vi arbejder med, og vi er særligt glade for Skandi-Bo’s system, fordi det er meget fleksibelt. Det har de samme slanke profiler til almindelige vinduer og døre og til de brandsikre, hvorved vi kan opnå den lethed og sammenhæng i byggeriet, som vi tilstræber, fortæller arkitekt Lars Clausen fra Nøhr & Sigsgaard, ét af de arkitektfirmaer, der har stået bag en lang række skolebyggerier i de senere år.
Tendenserne inden for skolebyggeri er, at det slet ikke ligner skoler mere. De traditionelle klasselokaler er typisk kun opdelt med glasvægge eller foldedøre, så man er en del af et fællesskab, der lynhurtigt kan laves om til noget andet. Mange virksomheder ville kigge misundeligt på de nye skoler, der kan måle sig med det flotteste kontorbyggeri, hvad angår arkitektur og indretning med kunst og farver i spændende miljøer. De meget store skoler er typisk opbygget, så der er mange mindre områder med nærmiljøer, så børnene kan føle sig trygge i deres eget lille område. Fælles for byggerierne, og nok også belært af fortiden, lægger man i alle tilfælde stor vægt på det bedst mulige lysindfald, god akustik og god luftkvalitet.
Billeder:
Fotos i trykopløsning kan hentes på
https://www.dropbox.com/sh/glbqplq1mzy43s0/G_v2iumFL2?n=8327858
Billederne er fra Bagsværd Skole og Nørrebro Park Skole. Fotograf: Torben Linde
Yderligere oplysninger:
Pressekontakt: Salgs- og marketingchef Lars Birk Biller
Tlf. 42 28 27 77 – lb@skandi-bo.dk